ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ-ΣΤΗΝ ΥΛΗ ΕΙΣΧΩΡΗΣΑ ΟΥΡΛΙΑΖΟΝΤΑΣ














Στὴν ὕλη εἰσχώρησα οὐρλιάζοντας

Δυὸ θάλασσες μὲ κυνηγοῦν: ἡ ζωὴ καὶ ὁ θάνατος
δυὸ ρεύματα π᾿ ἀνάθεματα στὴν καρδιὰ μου...
Ψάχνω γιὰ νὰ βρῶ μέσ᾿ στὸ σκυλοπιωμένο κεφάλι μου
δεύτερη κτητικὰ ἀντωνυμία
δὲ βρίσκω - νοημοσύνη. Δὲ μαρμάρωσα τίποτα
Νὰ παίζουμε τοὺς ἀνέμους
νὰ παίζουμε γλυκὰ τοὺς κολασμένους
Τί βρέφος ἠδυνόμενο τὸ ποίημα
κι ὁ φουκαριάρης ὁ Ἰησοῦς
μ᾿ ἕνα πορτοκαλένιο σωβρακάκι
κρεμιέται κάθε χρόνο στὰ ἔαρα
Ἡ τέχνη μας ἡ φριχτότερη τοῦ ἐγὼ μεταμφίεση.

Νίκος Καροῦζος (1926-1990): ποιητὴς ἀπὸ τὸ Ναύπλιο.
Σπούδασε νομικὰ καὶ πολιτικὲς ἐπιστῆμες στὸ Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν.
Ἔζησε ἐπὶ σαράντα χρόνια στὴν Ἀθήνα, ἀλλάζοντας δεκάδες σπίτια καὶ συνοικίες.

Ο ποιητής Νίκος Καρούζος γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 17 Ιουλίου 1926 και θεωρείται από τους σημαντικότερους της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Μαθητής γυμνασίου ο Καρούζος εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και συμμετέχει στην αντίσταση.  Το 1945, άριστος μαθητής, ξεκινάει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή στην Αθήνα, αλλά δεν τις ολοκληρώνει ποτέ εξαιτίας της πολιτικής του δράσης και της αφιέρωσής του στην ποίηση. Τον Ιούνιο του 1946 γλιτώνει τη σύλληψη και εκτέλεσή του από την Οργάνωση Χ και το 1947 και ενώ μαίνεται ο Εμφύλιος Πόλεμος, ο Καρούζος εξορίζεται στην Ικαρία. Λίγα χρόνια μετά, το 1951, υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία στη Μακρόνησο, απ’ όπου απολύεται το 1953 μετά από μία κρίση νευρικού κλονισμού.

Κατά την περίοδο 1944-1945 δημοσιεύει το πρώτο του ποίημα στο περιοδικό της ΕΠΟΝ Νέα Γενιά, αλλά τα πρώτα του βήματα στα ελληνικά γράμματα σημειώνονται το 1949 με το ποίημα «Σίμων ο Κυρηναίος» στο περιοδικό «Ο Αιώνας μας», ακολουθούν δημοσιεύσεις ποιημάτων και πεζών σε περιοδικά, όπως τα Αθηναϊκά Γράμματα, Επιθεώρηση Τέχνης, Νέα Εστία, Ευθύνη, Σύνορο, Τομές, Η Λέξη, ενώ το 1953 εκδίδονται οι δύο πρώτες ποιητικές συλλογές του «Η επιστροφή του Χριστού» και «Νέες Δοκιμές». Υπήρξε πολυγραφότατος ποιητής αλλά και δοκιμιογράφος. Η καταξίωση και η αναγνώρισή του από τους λογοτεχνικούς κύκλους έρχεται μέσα στη δεκαετία του ’60 με τις συλλογές «Η έλαφος των άστρων», «Ο υπνόσακκος» και «Πενθήματα». Τιμήθηκε με πολλά βραβεία όπως το Β’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1963), το Βραβείο της Ομάδας των Δώδεκα (1963), το Α’ Εθνικό Βραβείο Ποίησης (1972) και το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1988).

Το τελευταίο του ποιητικού έργο με τίτλο «Αιώρηση», το έγραψε στις 29 Αυγούστου 1990 στο νοσοκομείο Υγεία, όπου νοσηλευόταν για δύο χρόνια με σοβαρά προβλήματα υγείας. Ένα μήνα μετά, ο Νίκος Καρούζος αφήνει την τελευταία του πνοή, στις 28 Σεπτεμβρίου 1990, σε ηλικία 64 ετών.

Τον χαρακτήρισαν ως «τοξικομανή των λέξεων» και την ποίησή του φιλοσοφική και μυστική, όχι τόσο μεταφυσική, όσο συνδεδεμένη με μία υπαρξιακή αγωνία που επιχειρεί να ανακαλύψει τη σχέση του εγώ με τα όρια του σύμπαντος. Ο ποιητικός λόγος του Καρούζου ανανέωσε την ελληνική ποίηση μέσα από μια λακωνικότητα που επιμένει να αναδεικνύει το γλωσσικό πλούτο και το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας.


Πηγήr: USERS.UOA.GR_ USERS.UOA.GR


Πηγή εικόνας: www.ert.gr